Muskatrieksts 10g, 17327 Santa Maria

Sastāvs: Muskatrieksts
Izcelsmes valsts: Indonēzija
Enerģētiskā vērtība, kJ 2093
Enerģētiskā vērtība, kcal 506
Proteīns 5.8
Ogļhidtrāti 29
- no tiem cukurs 29
Tauki 36
- no tiem piesātinātie 26.0
Šķiedrvielas 21
Nātrijs 0.02
Sāls 0.04
Ieteicams līdz: skatīt uz iep.
Uzglabāt sausā un vēsā vietā

Izplatītājs: "Sanitex" SIA, Liepu aleja 4, Rāmava, Ķekavas nov. LV-2111. Tālr.: +371 67798677.
www.sanitex.lv

Muskatriekstus un muskata ziedus iegūst no mūžzaļā koka smaržīgā muskatkoka Myristica fragrans. Koks var izaugt pat 10 – 15 metru augstumā, tam ir dzeltenīgi balti, smaržīgi ziedi zvaniņu formā. Veikalos nonāk divu veidu produkti – kaltēti, veseli vai samalti brūngani sēklu kodoli jeb muskatrieksti un kaltēti, veseli vai samalti sarkanīgi sēklu apvalki, ko sauc arī par muskatziediem. Garšviela ar nosaukumu «muskatzieds» patiesībā nemaz nav zieds. Šī sarkanīgais, izkaltētais sēklu apvalks, kas ietver muskatriekstu augļa iekšpusē, pēc izskata atgādina persiku. Malts muskatrieksts tā aromātiskās garšas dēļ lieliski sader ar gaļas ēdieniem, spinātiem, plovu, makaroniem un kartupeļu biezeni. Ar panākumiem to var lietot saldajos ēdienos, piemēram, kā piedevu ābolu un ananasu pīrāgam, ko pasniedz kopā ar vaniļas mērci. Garšas ziņā maigākais muskata zieds noderēs, gatavojot dažādu veidu marinādes. Šobrīd muskatu audzē galvenokārt Indonēzijā, Rietumindijā un Dienvidamerikā. Maltu muskatriekstu ēdienam pievieno gatavošanas beigās. Muskatrieksts ir Indijas karija garšvielu maisījuma sastāvā. XIV gadsimtā Eiropā muskats maksāja ļoti dārgi. Par puskilogramu muskata nācās atdot septiņus nobarotus vēršus.